Parina.. helt enkelt

Filosoferande tankar om HEN

Publicerad 2012-06-29 17:40:30 i Jag ... helt enkelt

Eftersom jag har tid och energi över så tänkte jag skriva om något som jag har sett mycket av i tidningar och på TV nämligen debatten om HEN. Jag förstår inte det riktitgt. Fast det är inte riktigt sant. Jag ser både för och nackdelar med det. Vad jag inte förstår är föräldrar som kallar sina barn för HEN. 
 
Jag ska börja med det positiva. Jesper Lundqvist har skrivit en barnbok där han använder HEN istället för hon och han.Det gillar jag. För när jag var liten gillade inte jag barnböcker som Törnrosa, Snövit, Askungen, Rapunzel stuket för alla har tre saker gemensamt:
 
* "Äldre" kvinnor är elaka häxor - så om en man inte räddar dig kommer du bli en ensam elak häxa
* Oavsätt hur god du är som tjej så kommer det komma problem som du inte kan lösa själva utan du måste ALLTID bli räddade av en prins
* Efter prinsen har räddat dig så lever ni lyckliga i alla sina dagar för prinsar är starka och gör aldrig fel så länge du har en prins vid din sida kommer du ALLTID leva problemfritt och lycklig.
 
Jag har alltid varit en "jag kan själv" person och hade mycket nervärderande känslor mot sagor och tjejer som ville vara prinsessa och vilken 4-5 flicka vill inte vara en prinsessa ? Fast jag ville inte vara en drottning heller. Så länge en prins inte skulle rädda mig utan att jag klarade allt själv var jag nöjd för prinsessor är sååå löjliga. Men sen var jag /är fortfarande opstinat så om det hade varit förjudet hade jag velat vara en prins.Bara för att. 
 
Så tillbaka till nutid. Det jag inte förstår är varför vissa föräldrar kallar sina barn för hen. Jag såg det på rapport när de intervjuade 3 olika par som kallade sina barn för hen. Världen är redan tillräckligt förvirrande för barn så jag förstår inte varför göra det värre ? 
 
Jag kan bara föreställa mig om mina föräldrar skulle kalla mig för hen. Räcker det inte redan att jag är en asiat som ser ut som afrikan med två vita föräldrar och blir kallad invandrare av folk jag inte känner när alla som känner mig försöker övertala mig att jag är lika svensk som dem ?
 
Jag är tacksam för att hen inte fanns när jag var liten. Jag är ännu mer tacksam för att mina föräldrar har givit mig det ansvaret att jag har fått vara mig själv och stå för konsekvenserna för det. Att jag har fått vara grabbig och klumpig istället för att gå i klänningar och aldrig bli smutsig. Ja jag vet det är steotyper men jag fick välja själv vad som kändes rätt just då. 
 
Jag tycker inte hen ger ett val. Jag tror hen finns för att allt ska vara neutralt. Fast jag tycker det blir som en grå massa. Men jag vet inte. Ju mer jag tänker på det ju mer förvirrad blir jag. JAG FATTAR INTE HEN ! Kanske barn är mer inteligenta än mig och förstår det mer än mig och känner att de både får ha kakan och äta den. 
 
Eller så är det en generationsfråga ? Precis som med sagorna. Dom skrevs på en tid då kvinnans ända plats är i hemmet och innan kvinnor hade rösträtt. Hen böckerna/uttrcket har ju trots allt kommit under en mer jämnstäld tid. 
 
Så nu efter har skrivit detta inlägg har jag blivit mer positiv mot hen. Det är det jag älskar med att skriva. Ny perspektiv och ibland klarheten när det väl är på papper. Även om det tog en oväntad riktning för mig. Jag gick trots allt in med inställningen att hen är rätt dåligt och nu är jag ganska okej med det (:
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela